Spanning in Oezbekistan na sterven president

 

Vrijdag 1 september is bekend geworden dat de president van Oezbekistan, Islom Karimov, is gestorven. De dag erna, zaterdag 2 september is zijn lichaam begraven. De christenen in Oezbekistan bidden voor zijn familie en voor de nieuwe situatie in hun land.

Islom Karimov heeft Oezbekistan met harde hand geregeerd. Hij streed tegen moslim fundamentalisten en zorgde ervoor dat de radicale islam in Oezbekistan geen voet aan de grond kreeg. Zijn regering deinsde er niet voor terug de mensenrechten te schenden. Tegelijk heeft hij geprobeerd om zo onafhankelijk mogelijk van China, Rusland en Amerika te opereren. Dat is hem ook redelijk gelukt. Het is Poetin niet gelukt Oezbekistan bij de Euraziatische unie te krijgen. Tegelijk heeft dit wel voor stabiliteit in het land gezorgd. De grote vraag is hoe de toekomst van het land er uit zal zien. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Als de opvolger van president Karimov iemand is die meer openheid gaat brengen en de mensen meer vrijheid geeft. Is de verwachting van velen dat de radicale islam voet aan de grond zal krijgen. Sommige analisten zijn bang dat Oezbekistan in die situatie af zal glijden naar een situatie die vergelijkbaar is met Afghanistan en Libië. Onder andere omdat in de Oezbeekse regio's clans en stammen nog erg belangrijk zijn.

Wanneer de opvolger van Karimov net zo hard of nog harder als hem zal zijn is men bang voor de situatie van christenen en andere minderheden in het land. De mensenrechten zullen dan niet verbeterd worden. Wie de opvolger zal zijn is op dit moment onbekend. De huidige premier, Mirzjojev, gooit hoge ogen. Sommigen beweren dat hij nog harder is als Karimov.

Christenen in Oezbekistan vragen om genade, leiding en licht. Genade voor hun land. Dat ze een leider kreigen die als een herder het goede voor zijn land zoekt. Het besef is bij hen sterk aanwezig dat God de Heere is en alle macht heeft. Hij stelt koningen aan. Daarom is zijn hun ogen gericht naar omhoog vanwaar hun hulp komt. Bid u met hen mee?

 

Direct contact

Hier zitten wij

Postadres
Postbus 15
2800 AA Gouda
Bezoekadres
Kampenringweg 21
2803 PE Gouda
 
0182 538 544
info@friedensstimme.nl

Copyright: Friedensstimme 2020 alle rechten voorbehouden

Ontwerp en realisatie:PXL