Evangelistenblog

6 december 2023

‘God heeft het beter gemaakt’

Tot nog toe hebben we drie joert-evangelisatiediensten gehouden in de regio Almaty. Ik was vooral heel blij met de dienst op het Suikerfeest van de moslims, in het dorp bij het stuwmeer. De mensen zijn op zulke dagen religieus en feestelijk, ze zijn klaar om gasten te ontvangen en nemen de uitnodiging voor een bezoek graag aan. Er kwamen ongeveer 100 mensen naar onze joert! Eerlijk gezegd waren we niet voorbereid om zoveel mensen te ontmoeten, ook al hadden we iedereen uitgenodigd. Er was niet genoeg plaats in de joert en veel mensen stonden bij de deur. We hadden geen tijd om thee te serveren aan alle gasten, de pilav die mijn broer Jerbol had klaargemaakt was op; toen begonnen we platte broden en zoetigheden wat we hadden klaargemaakt voor de thee, uit te delen aan volwassenen en kinderen. (Het is een goed Kazachs gebruik, om de kinderen zoetigheden te geven op een feestdag). Bovenal hadden we tijd om de mensen over Christus te vertellen en christelijke liederen te zingen bij de dombra en gitaar.  Er werd veel geestelijke literatuur verdeeld. God zij geprezen!

  Ik heb besloten in mijn werk het zwaartepunt te leggen op evangelisatie bij mensen thuis, omdat Kazachen bang zijn om naar een Russische dienst in het gebedshuis te gaan. Ik moedigde mijn mededienaren aan om ook thuis te evangeliseren. Gode zij dank luisterden de broeders naar mijn voorstel en nodigden buren, vrienden en bekenden thuis uit en spraken met hen over de redding door Jezus Christus. Als we ons aan deze methode houden, zullen er jaren voorbijgaan en zullen we de vruchten van onze arbeid zien. Bid voor ons; dat we niet verslappen in onze ijver.

In de regio Almaty wonen veel moslimvolken, voornamelijk Oeigoeren. God zegent de Oeigoeren in het Zharkentgebergte. Dit ligt 40 kilometer van de Chinese grens. Oeigoeren houden van de handel en zo besloten wij het Evangelie te verspreiden op de markt. In het begin dacht ik dat ik langzaam christelijke boeken aan mensen zou aanbieden. Maar God heeft het echter beter gemaakt. De Kazachen en Oeigoeren werden nieuwsgierig en gingen mij openlijk vragen wat ik weg gaf. Toen vertelde ik luid dat wij boeken van de heilige profeten, Mozes, David en Jezus weggeven. Een mensenmassa omringde ons en binnen een half uur gaven wij veel geestelijke lectuur weg, vier kisten waren leeg. Een bebaarde moslimman schreeuwde woedend naar ons dat wij onze boeken niet mee mogen nemen en hij filmde ons zelfs op video. Maar een dappere vrouw kwam voor ons op. God was met ons en Hij wil dat alle mensen gered worden en de waarheid leren kennen.

Sinds januari van dit jaar, zijn er regelmatig bijeenkomsten voor doven in Kaskelen. Onze gemeente heeft besloten om hen na elke eredienst in het gebedshuis te onthalen, zodat de gelovige doven vrijuit kunnen getuigen van Christus aan de ongelovige doven. Enkelen hebben boete gedaan, hun doop komt nog in de toekomst.

Boelat Doejsengaliev, Kazachstan

VORIG verhaal
VOLGEND verhaal

Een vreugdevolle tijd

Tot nog toe hebben we drie joert-evangelisatiediensten ...

”God zal dat met opzet doen, dat Hij het eten lekkerder doet smaken.”

Tot nog toe hebben we drie joert-evangelisatiediensten ...